In mun. Balti va fi implementat un proiect pilot pentru promovarea justitiei prietenoase pentru copii

Participarea copilului la sedinta de judecata are specificul sau, determinat de particularitatile de virsta ale acestuia, ceea ce solicita existenta unei reglementari juridice speciale si a unui tratament socio-afectiv deosebit. In mod specific, aceasta implica necesitatea desfasurarii unei proceduri mai simplificate, materializata prin atitudinea prietenoasa, atit a instantei de judecata, a procurorului, a organului de urmarire penala, cit si a celorlalti participanti la proces. Invocarea acestor principii se face reiesind din posibilitatea influentei defavorabile a copilului.

In scopul perfectionarii justitiei pentru copii, Institutul de Reforme Penale a demarat la 1 octombrie 2010, in municipiul Balti, un proiect pilot de monitorizare a sedintelor de judecata in care sint implicati tinerii. Actiunea face parte dintr-un complex mai amplu de activitati, care vor fi implementate in aceasta localitate, avind drept scop promovarea principiilor prietenoase copiilor in sistemul de justitie. Procedura de monitorizare consta in urmarirea permanenta a sedintelor de judecata in care sint implicati copiii, pentru a observa respectarea drepturilor si obligatiilor procesuale ale acestora si a comportamentului celorlalti participanti la proces. In acest scop, au fost elaborate instrumente de monitorizare care urmeaza a fi aplicat pe parcursul unui an de catre doi monitori. (vezi fisierul atasat)

Proiectul se desfasoara in contextul unei rate mari a infractionalitatii in rindul copiilor din municipiul Balti. Astfel, conform datelor oficiale in decursul anului 2009, Judecatoria Balti a examinat 117 cazuri de comitere a infractiunilor de catre minori, aceasta insemnind ca ei au trait perceptiile de inculpat si au trebuit sa treaca prin toate etapele masinariei complexe ale justitiei. In acelasi timp, participarea copiilor in procedurile judiciare in calitate de victima, martor sau alte posturi indirecte, prin care sint implicati in toate etapele procesuale, lasa diferite amprente negative asupra constiintei fragede a tinarului.

Procesul de monitorizare se desfasoara in cadrul proiectului „Promovarea noilor elemente de justitie pentru copii in sistemul de Justitie al Republicii Moldova”, realizat cu sustinerea financiara al organizatiilor UNICEF - Moldova si SIDA, in parteneriat cu mai multe institutii de profil din mun. Balti si cu administratia publica locala.

proiect pilot pentru promovarea justitiei prietenoase pentru copii.doc [95 Kb] (descarcari: 7)