Se caută experți la elaborarea unui Ghid de lucru cu copiii sub vârsta răspunderii penale și copiii în conflict cu legea

Se caută experți la elaborarea unui Ghid de lucru cu copiii sub vârsta răspunderii penale și copiii în conflict cu legeaInstitutul de Reforme Penale lansează o nouă inițiativă prin care să contribuie la oferirea unui răspuns convingător la dilemele „de ce și pentru ce încalcă copiii normele penale?” și la remedierea erorilor educative sau de altă natură care au făcut posibilă încălcarea normelor de către cei pe care îi denumim, în mod impropriu, delincvenți, dar care nu sunt, în fond, decât copii în „derivă” care solicită ajutor din partea întregii societăți.

În acest sens se caută experți care să elaboreze un ghid constituit din instrumente şi metodologie de lucru cu copiii sub vârsta răspunderii penale și copiii în conflict cu legea, pentru psihologii şcolari, psihologii din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică (SAP) şi consilierii de probațiune.

Definindu-se prin triplul ei caracter (explicativ-informațional, predictiv și operațional), metodologia aplicabilă evaluării cantitative și calitative a fenomenului de delincvență juvenilă trebuie să permită, atât stabilirea unor relații constante între fapte, contexte de viață și structuri sociale generatoare de ocazii infracționale și conduite delincvente, cât și estimarea unor tendințe în baza cărora se poate elabora un program de măsuri cât mai adecvat.

În măsura în care procedurile penale ca atare (procesul și sancțiunile) sunt limitate în stabilirea ierarhiei factorilor care guvernează încălcarea normei penale de către copii, apare necesară o evaluare explicativă și predictivă de ansamblu, realizată în mod etapizat, la capul căreia se impune, ca o cerință obligatorie, elaborarea unui model caracterizat printr-un înalt nivel de generalizare teoretică, care să valorifice toate datele obținute, punându-le în corelație și interdependență.

Instrumentele şi metodologia de lucru cu copiii sub vârsta răspunderii penale și cei în conflict cu legea trebuie să includă instrucțiuni metodice adaptate, care să cuprindă:

1. Preliminarii vizând metodologia complexă de lucru și evaluare cantitativă și calitativă a fenomenului delincvenței juvenile în contextual dejudiciarizării cauzelor penale;
2. Elucidarea atribuțiilor psihologilor școlari, psihologilor din cadrul SAP și a consilierilor de probațiune în procesul de evaluare a copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea;
3. Cadrul legal ce regelementează domeniul de intervenție a psihologilor școlari, psihologilor din cadrul SAP și a consilierilor de probațiune în procesul de evaluare și asistență a copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea;
4. Instrumente și tehnici necesare pentru realizarea evaluării psihologice primare și complexe a copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea;
5. Metode și tehnici curente care să țină cont, pe de o parte, de caracterul obiectiv al infracțiunii (stabilirea condițiilor cu caracter juridic care pun în dependență conduita adolescentului de reglementările legislației), iar pe de altă parte, de caracterul subiectiv (particularitățile procesului de dezvoltare biologică a copilului, conținutul socializării morale primite în familie, influențele și incitările primite din partea anturajului etc.)

Cerințe față de Experți:

 Bună reputație şi competența profesională necesară specificului serviciilor prestate;
 Cunoașterea bună a activității psihologilor şcolari, psihologilor din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică (SAP) şi consilierilor de probațiune în Republica Moldova;
 Experiență de cel puțin 5 ani în evaluarea copiilor, preferabil inclusiv din domeniul justiției juvenile;
 Experiență în elaborarea programelor de diagnostic (ofertantul va depune, ca parte a ofertei sale, dovezi documentare ce atestă faptul că serviciile prestate anterior se conformează condiţiilor similare de prestare; se acceptă link-uri web unde pot fi vizualizate programele la elaborarea cărora a participat).

Acte necesare:

 Planul / reperele eventualului ghid cu instrumente și metodologie de evaluare;
 CV-ul;
 Scrisoare de intenție (Ofertantul va explica de ce este cel mai bun pentru a fi selectat în vederea elaborării ghidului);
 Copia buletinului de identitate;
 Diploma de studii;
 Dovezi documentare ce atestă faptul că serviciile prestate anterior se conformează condițiilor similare de prestare (se acceptă link-uri web unde pot fi vizualizate programele la elaborarea cărora a participat pe parcursul ultimilor 5 ani de activitate).

Atenție: Vor fi luate în considerare doar dosarele ce îndeplinesc toate criteriile stipulate în termenii de referință anexați la anunț!

Activitatea va fi realizată în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea”, implementat de către Institutul de Reforme Penale (IRP), cu susţinerea financiară UNICEF Moldova.

Persoanele interesate sunt invitate să depună dosarul de participare până la 24 ianuarie 2017, ora 12.00, la adresa: info@irp.md sau la adresa Institutului de Reforme Penale (IRP): str. M. Lomonosov 33, MD-2012, MUN. Chișinău, Republica Moldova.

Persoana de contact: Olga Rabei - Manager de proiect, tel. 079005253.

UNICEF-ToR [562,48 Kb] (descarcari: 22)