Justiția Juvenilă în vizorul Biroului de probațiune Cahul

În preajma sărbătorii de 1 iunie – Ziua Internațională a copilului, eveniment sărbătorit la nivel mondial, Biroul de probațiune Cahul a decis să desfășoare o serie de activități care să fie centrate pe minori. Necesitatea inițierii unor acțiuni orientate spre acest grup-țintă a derivat din prevederile Legii Nr. 8 din 14.02.2008 cu privire la probațiune, Art. 13 care cuprinde derularea unui larg spectru de activități de probațiune în privința minorilor.

Deoarece în raza teritorială a raionului Cahul este dislocat Penitenciarul Nr. 5 în care își ispășesc pedeapsa privativă de libertate și persoane minore, consilierii de probațiune au trasat 2 direcții ale măsurilor preconizate: întrevederi cu minorii care se încadrează în grupul de risc fiind considerați ca potențiali infractori și întrevederi cu minorii aflați în detenție.

În scopul prevenirii infracționalității în rîndul minorilor, la 30 mai 2012, Biroul de probațiune Cahul în comun cu reprezentantul Biroului Minori și Moravuri au petrecut ora educativă ”Scopul probațiunii Juvenile” cu elevii clasei a VII–a care își fac studiile în gimnaziul ”Mihai Eminescu” din satul Crihana – Veche. Acestora li s-a vorbit despre prezența în cadrul raionului a acestor Birouri, despre ariile de activitate, serviciile prestate și scopurile urmărite, etc. Elevii au aflat despre circumstanțele care ar favoriza intrarea în contact, adică manifestarea comportamentului deviant de la normele morale și civice, precum și despre impactul asupra viitorului lor în ceea ce privește atitudinea rezervată a societății vis-a-vis de persoanele cu trecut infracțional.

În cadrul orei petrecute în spațiul de detenție, Serviciul educativ împreună cu consilierii de probațiune au explicat rolul serviciului de probațiune în perioada post-eliberare, instituție la care sînt direcționați pentru ghidare în soluționarea problemelor cu care se confruntă în perioada respectivă.