Excursie la Orheiul Vechi pentru copii aflati la evidența Birourilor de Probațiune din Chișinău

La 1 iunie 2012, de Ziua internațională a copilului, Oficiul central de probațiune în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație, a organizat pentru minorii aflați la evidența Birourilor de probațiune din municipiul Chișinău, o excursie la „Complexul muzeal - arheologic Orheiul Vechi”.

Dacă sarcina zilnică a consilierilor de probațiune specializați în lucrul cu copii constă în asistarea acestora pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă și care au servit drept factori determinanți pentru intrarea în conflict cu legea, supravegherea comportamentului, etc., atunci ziua de 1 iunie a servit drept prilej pentru consilieri de a apărea într-o altă lumină în fața copiilor aflați în evidență.

Astfel, un grup format din 15 copii și 8 consilieri de probațiune au participat la evenimentul cultural care a avut drept scop familiarizarea cu patrimoniul istorico-cultural al Moldovei şi dezvoltarea calităţilor moral-spirituale ale minorilor în conflict cu legea. În cadrul excursiei copii au aflat istoria Complexului arheologic Orheiul Vechi care păstrează ruinele mai multor civilizații, au vizitat vestigiile arheologice din arie, mănăstirea rupestră, precum și muzeul istorico-arheologic „Rezervația cultural - naturală Orheiul Vechi”.

Este de remarcat faptul că excursia petrecută i-a lăsat entuziasmați pe copii, aceștia fiind impresionați de frumusețea plaiului natal, mulți dintre ei neavînd posibilitate de a pleca în asemenea excursii deoarece provin din familii social vulnerabile, în care părinții din cauza stării financiare precare nu au posibilitatea de a organiza asemenea excursii.

Notă: Oficiul central de probațiune aduce mulțumiri Organizației Internaționale pentru Migrație pentru gest. Măsura a fost realizată grației receptivității manifestate de OIM, prin acordarea suportul financiar ce a acoperit transportul pentru deplasare tur-retur, alimentarea copiilor şi un mic cadou oferit cu prilejul sărbătorii.