Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Criuleni

Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul CriuleniUn atelier de lucru cu genericul „Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Criuleni”, a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP), în data de 7 și 10 august. Evenimentul a avut drept scop identificarea pașilor preliminari, modalitatea de interacțiune pe parcursul proiectului și mecanismele de coordonare.

Pe parcursul sesiunii interactive, au fost stabilite câteva grupuri vulnerabile și marginalizate din raionul Criuleni. Printre acestea se enumeră persoanele cu dizbilități și necesități speciale, persoanele în etate, victimele violenței în familie, persoanele defavorizate din punct de vedere social economic și persoanele eliberate din detenție.

„Una din probleme este accesul limitat la informații și lipsa unei culturi jurdice a persoanelor în etate. Ei nu au deprinderea de a se informa și a pleca în instanța de judecată dacă le sunt încălcate drepturile. Informațiile sunt în grafia latină, iar mulți nu au abilități de a citi în latină, cât de bizar nu ar părea. O a doua problemă este că informația juridică nu este înțeleasă de ei din cauza termenilor tehnici ce țin de domeniul juridic. Totodată, nu este un program de suport pentru persoanele în etate să îi informeze, să le formeze cultura de a avea grijă de dânșii și să apeleze în instanță când este necesar”, a menționat Ina Cazacu, reprezentanta FCPS.

O altă activitatea a fost identificarea punctelor forte și vulnerabile în procesul de interacțiune dintre actorii comunicari din domeniul justiției și domeniile conexe în procesul de oferire a asisenței și protecției persoanelor vulnerabile și margnalizate din raionul Criuleni la etapa de revendicare a drepturilor și accesării justiției.

Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Criuleni„Ar fi bine venit un serviciu unic, unde un jurist, parajurist să acoperă necesitățile juridice din comunități. Astăzi a fost la mine o doamnă de 70 de ani, care ar putea ajunge pe drumuri, să fie dată afară din casă pentru că nu a legalizat toate actele la timp. I-am spus ce are de făcut și a început a plânge pentru că nu are bani să schimbe documentele. Interacțiunea între instituții este una rea. Statul pune pe prim loc clienții care au bani pentru servicii. În acest context, ar fi bine să fie un centru unde să fie dusă o evidența și ajutate persoanele care au nevoie”, a relatat parajurista Maria Zugravu.

La finalul evenimentului au fost stabiliți câțiva pași următori, temele care vor fi abordate și data când va avea loc prima ședință din luna septembrie. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. Proiectul implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu IRP și INVENTO, cu suportul financiar al Suediei.
Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Criuleni