Două grupuri vulnerabile noi au fost identificate în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni

Două grupuri vulnerabile noi au fost identificate în cadrul  primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul CriuleniPopulația din stânga Nistrului și persoanele analfabete sunt două grupuri vulnerabile care au nevoie de suport pentru accesul la justiție. La această concluzie au ajuns membrii Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni, în cadrul ședinței din 17 februarie curent, desfășurată în format online.

Problemele legate de nerecunoașterea actelor de stare civilă din regiunea transnistreană în dreapta Nistrului și dificultatea persoanelor analfabete de a participa la actul de justiție au fost scoase în evidență de către experta Institutului de Reforme Penale și moderatoarea evenimentului, Arina Țurcan-Donțu, și de către judecătorul din cadrul Judecătoriei Criuleni, Sergiu Caraman.

O altă problemă discutată în cadrul ședinței a fost accesul limitat al cetățenilor din raionul Criuleni la serviciile notariale. Maria Zugravu, parajuristă și directoare a Centrului de Justiție Socială „ECHITATE” a precizat că în Criuleni sunt doar trei notari, dintre care doar unul prestează servicii complexe.

Totodată, participanții au discutat și despre numărul mic de parajuriști din raion, în Criuleni activând doar doi specialiști de acest fel, despre insuficiența avocaților pe cauze civile (doar unul pentru tot raionul). Două grupuri vulnerabile noi au fost identificate în cadrul  primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni

În acest sens, s-a propus ca Platforma de Dialog să facă o solicitare în adresa Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat pentru extinderea rețelei de parajuriști și implicarea ONG-urilor în acordarea asistenței juridice primare, precum și identificarea unor soluții de suplinire a numărului de avocați care oferă servicii gratuite în cauze civile. Printre soluțiile propuse s-au mai enunțat: organizarea consultațiilor juridice online sau la telefon; crearea unor grupuri de suport pe rețelele sociale; informarea populației privind programul de lucru și consultarea cetățenilor în privința unor probleme juridice concrete prin intermediul liniilor telefonice specializate ș.a.
Două grupuri vulnerabile noi au fost identificate în cadrul  primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni

La fel, în cadrul ședinței, Igor Dolea, directorul IRP, a prezentat două ghiduri în versiune preliminară și a îndemnat membrii platformei să se implice în dezvoltarea acestor materiale, în special, prin introducerea practicilor locale de asigurare a accesului la justiție. Este vorba despre Ghidul practic privind lucrul cu grupurile vulnerabile și marginalizate în procesul accesului la justiție din regiune și Ghidul practic privind facilitarea accesului la justiție a grupurilor vulnerabile și marginalizate în contextul pandemiei Covid-19.

Într-o altă ordine de idei, vicedirectorul IRP, Ceslav Panico, a vorbit despre rezultatul activității Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni pentru 2020 și a prezentat activitățile Platformei prevăzute în 2021.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP), în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP și INVENTO, cu suportul financiar al Suediei.