IRP a creat un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind medierea garantată de stat

IRP a creat un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind medierea garantată de statGrupul de lucru creat de Institutul de Reforme Penale pentru a dezvolta un concept clar de funcționare a sistemului medierii garantate de stat și-a început astăzi activitatea printr-o ședință de discuții, desfășurată online.

Constituit din reprezentații sistemului de mediere, mediului academic, avocaturii și societății civile, grupul de lucru va elabora un proiect de document în baza recomandărilor din cercetarea „Medierea garantată de stat. Analiză empirică a situației și perspective pentru Republica Moldova” lansată la începutul lunii curente.
IRP a creat un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind medierea garantată de stat

În această cercetare, autoarele Felicia Chifa și Veronica Mihailov-Moraru – experte ale IRP au propus dezvoltarea unui concept clar de funcționare a sistemului de mediere, care să includă:
– mecanismul și autoritatea responsabilă de gestionarea instituției medierii;
– categoriile de cauze pentru care medierea este obligatorie și subiecții vizați (în special din grupurile vulnerabile);
– categoriile de cauze susceptibile medierii garantate de stat;
– procedura simplificată de solicitare a serviciilor medierii garantate de stat;
– modalitatea clară de remunerare a mediatorilor, termenii și condițiile de achitare;
– condițiile de implicare a mediatorilor și profesioniștilor la aplicarea medierii garantate de stat etc.

IRP a creat un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind medierea garantată de statReamintim, că cercetarea „Medierea garantată de stat. Analiză empirică a situației și perspective pentru Republica Moldova” are la bază o analiză amplă a reglementărilor naționale, internaționale și străine, date statistice relevante, practici judiciare, interviuri și chestionare cu actori-cheie din sectorul justiției. De asemenea, aceasta relevă recomandări de îmbunătățire a mecanismului de aplicare a medierii garantate de stat, pe care se va baza grupul de lucru la elaborarea documentului ce va fi prezentat Ministerului Justiției și altor autorități publice competente.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în cadrul proiectului “Accesul la Justiție în Moldova” implementat de Millennium DPI Partners, L.L.C