Eficientizarea lucrului cu beneficiarii din perspectiva abordării bazate pe gen și drepturile omului – prioritate a organizațiilor societății civile

Eficientizarea lucrului cu beneficiarii din perspectiva abordării bazate pe gen și drepturile omului – prioritate a organizațiilor societății civile Membrele și membrii organizațiilor necomerciale din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat au participat la trainingul „Introducere în abordarea bazată pe gen și drepturile omului (ABGDO). Servicii orientate spre beneficiari”, în cadrul căruia și-au consolidat capacitățile de abordare bazată pe gen și drepturile omului. Instruirea a fost organizată de Institutul de Reforme Penale (IRP), în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.

Participantele și participanții la training au avut posibilitatea să analizeze principiile fundamentale ale drepturilor omului și rolul instituțiilor publice, organizațiilor societății civile la identificarea și prioritizarea necesităților celor mai vulnerabile grupuri de persoane în vederea asigurării principiului egalității. De asemenea, a fost analizată posibilitatea creării sau îmbunătățirii serviciilor orientate spre beneficiari, identificării măsurilor și instrumentelor aplicate în activitatea organizațiilor, dar și care este responsabilitatea organizației față de aceste grupuri de persoane.

„Abordarea bazată pe gen și drepturile omului înseamnă aplicarea acestor principii în orice activitate, proces sau program, indiferent de domeniul în care activăm”, a spus Slava Balan, expert în domeniul drepturilor omului și formator în cadrul instruirii. „Vom descoperi că orice activitate, în orice domeniu, vizează cel puțin unul sau două drepturi ale omului. De aceea, abordarea prin prisma genului și a drepturilor omului este esențială pentru asigurarea egalității”, a adăugat expertul.

Un element important în aplicarea abordării bazată pe gen și drepturile omului este implicarea grupurilor-țintă atunci când sunt create și dezvoltate serviciile orientate spre beneficiari. „Cunoașterea situației, a necesităților din prima sursă, înțelegerea cauzelor problemelor cu care se confruntă un grup vulnerabil de persoane ajută la planificarea activităților organizației”, a subliniat Slava Balan.

„Este important ca și beneficiarii să înțeleagă că sunt actorii care ne pot ajuta la dezvoltarea serviciilor de care ei au nevoie, astfel încât acestea să fie „undița cu care ei să prindă peștele”. Acum știm că la Centrul temporar pentru refugiați din Soroca, în care oferim mai multe servicii, putem crea un consiliu al lor, pentru a vedea în ce măsură acțiunile planificare de noi coincid cu necesitățile lor. Astfel, vom decide cum putem acționa cel mai eficient în interesul lor”, a afirmat Stela Babici, președinta Centrului de Resurse pentru Tineri „Dacia” (Soroca).

„Informația primită la această instruire este una foarte importantă. Acum văd principiul egalității dintr-o nouă perspectivă - nu egalitatea acțiunilor, ci egalitatea rezultatelor pentru toți membrii societății”, a menționat Ina Cazacu, coordonatoarea de program a asociației „Fiecare Contribuie pentru Schimbare" (Criuleni).

„Cunoștințele obținute astăzi vor duce la eficientizarea activității noastre, dar și planificarea activităților pentru viitor. Am cunoscut lucruri noi despre cum trebuie să aplicăm principiul de egalitate, pentru a asigura atingerea rezultatelor dorite”, a spus Andrei Bargan, specialist în comunicare, în cadrul LDA Moldova (Cimișlia).

Instruirea va fi urmată de sesiuni de mentorat pentru membrii și membrele celor patru organizații neguvernamentale din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat privind implementarea abordării bazate pe gen și drepturile omului în activitatea organizațiilor.

Trainingul „Introducere în Abordarea Bazată pe Gen și Drepturile Omului (ABGDO). Servicii orientate spre beneficiari” face parte din programul de capacitare al organizațiilor societății civile din cele patru regiuni de intervenție și are drept scop consolidarea abilităților organizațiilor beneficiare în domeniul dezvoltării instituționale, fortificarea competențelor și capacităților echipelor, astfel încât acestea să devină actori ai schimbării în comunitățile lor atât la nivel local, cât și raional.

Eficientizarea lucrului cu beneficiarii din perspectiva abordării bazate pe gen și drepturile omului – prioritate a organizațiilor societății civile
Eficientizarea lucrului cu beneficiarii din perspectiva abordării bazate pe gen și drepturile omului – prioritate a organizațiilor societății civile
Eficientizarea lucrului cu beneficiarii din perspectiva abordării bazate pe gen și drepturile omului – prioritate a organizațiilor societății civile