Schimb de experienta al judecatorilor din Norvegia si RM

In data de 6 septembrie, current, in sala de conferinte a INJ a avut loc o intrunire a judecatorilor din Norvegia si din Republica Moldova, in cadrul careia a fost pus in discutie precedentul judiciar in calitate de principiu al securitatii raporturilor juridice. La aceasta masa rotunda, organizata de catre Misiunea Norvegiana de Experti pentru Promovarea Suprematiei Legii in Moldova in colaborare cu INJ, s-a pus accentul pe schimbul de experienta in ce priveste modul de organizare a activitatii instantelor judecatoresti.

Participantii au fost salutati de Veaceslav DIDAC, Director executiv interimar al INJ, Dumitru VISTERNICEAN, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si Dag BRATHOLE, sef NORLAM, judecator.

Raisa BOTEZATU, vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie, Presedintele Colegiului penal al Curtii Supreme de Justitie, judecator, a facut o scurta prezentare a sistemului judecatoresc al Republicii Moldova, relatind despre competenta instatelor de judecata, volumul de lucru al judecatorilor, precum si probleme cu care acestea se confrunta in prezent. In calitate de moderator, dinsa s-a expus si asupra aplicabilitatii prevederilor CEDO in solutionarea cauzelor, asupra perspectivei de instituire a personalului din instantele de judecata privind introducerea precedentului judiciar in sistemul judecatoresc din Republica Moldova.

In calitate de moderator, Gunnar Greger HAGEN, judecator la Curtea de Apel Frostating, a relatat despre sistemul judecatoresc din Norvegia, provocarile la care este expus si importanta precedentului judiciar in sistemul judecatoresc norvegian.

In contextul dezbaterilor, Igor DOLEA, profesor universitar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a relatat despre problemele ce tin de aplicarea precedentului judiciar in Republica Moldova, mentionind despre repertoriul de practica judiciara si previzibilitatea hotaririlor Curtii Supreme de Justitie.

La finele intrunirii, judecatorii din Norvegia si din Republica Moldova au analizat, printr-un schimb de pareri, atit avantajele si dezavantajele precedentului judiciar, cit si posibilitatea introducerii acestuia in Republica Moldova prin prisma prevederilor hotaririlor CEDO.

Concluziile si schimbul de experienta acumulat in cadrul acestei intruniri tind sa ofere in viitor o strategie de ajustare a sistemului judecatoresc din Republica Moldova la standardele europene.

Materialul si pozele au fost preluate de pe www.inj.md