Politia moldoveneasca aplica tortura - Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU

Manfred Nowak, raportor special pentru tortura si alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, si-a prezentat raportul final in fata Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, in care a remarcat angajamentul Guvernului R. Moldova de a sustine si a promova drepturile omului si realizarile obtinute de la declararea independentei in 1991. Intr-un comunicat de presa remis de catre Organizatia Natiunilor Unite agentiei Info-Prim Neo, se spune ca Manfred Nowak saluta initiativele de prevenire a torturii, in special infiintarea unui mecanism national de prevenire, in conformitate cu Protocolul Optional la Conventia impotriva torturii si altor forme de tratament sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Raportul se bazeaza pe faptele acumulate in timpul unei vizite efectuate de raportorul special pentru tortura si de catre raportorul special pentru violenta impotriva femeilor, Yakin Erturk, in Moldova, inclusiv regiunea transnistreana, in iulie 2008.

Bazindu-se pe discutii cu autoritatile, judecatori, avocati si reprezentanti ai societatii civile, interviuri cu victime si cu persoane in detentie, pe dovezi medicale, raportorul special Manfred Nowak a constatat larga raspindire a maltratarilor in perioada arestului preventiv. El a mai ascultat acuzatii grave de tortura in unele sectoare de politie. Raportorul a aflat despre cazuri de maltratare in cadrul penitenciarelor, in special intre detinuti. Chiar daca recent unele dosare cu privire la aplicarea torturii au ajuns in instante, raportorul special constata ca, in general, majoritatea mecanismelor de depunere a plingerilor nu sunt eficiente.

Mai mult, raportorul constata ca in izolatoarele de arest preventiv conditiile nu sunt conforme standardelor internationale si nu sunt adecvate pentru a tine in detentie persoane pe perioade indelungate de timp. Detentia in astfel de conditii pina la citeva luni, dupa cum se practica in Moldova, poate fi calificata drept tratament inuman. Unele institutii, in special izolatorul de detentie preventiva din Chisinau, sunt supraaglomerate. Raportorul special a primit numeroase plingeri despre accesul limitat la servicii medicale si despre calitatea proasta a alimentelor.

Cu referinta la cadrul legal, raportorul a salutat faptul ca tortura a fost calificata drept infractiune in legislatie, care ofera, de asemenea, garantii. Dar pentru ca aceste garantii sa fie eficiente, raportorul recomanda actorilor implicati in ciclul penal sa manifeste mai multa responsabilitate si sa denunte cazurile de tortura. Manfred Nowak recomanda Guvernului RM sa implementeze plenar obligatiile sale in conformitate cu legislatia internationala cu privire la drepturile omului.

In ceea ce priveste regiunea transnistreana a R. Moldova, raportorul este in special ingrijorat de lipsa unor mecanisme de monitorizare si depunere a plingerilor.

Comunicatul anunta ca raportorul special cheama comunitatea internationala sa asiste Guvernul RM in combaterea torturii, prin acordarea de asistenta tehnica si financiara.

Varianta romana a raportului poate fi vizualizata aici