Lumea, in care nu e loc pentru tortura

Republica Moldova a ratificat recent Protocolul Facultativ la Conventia ONU impotriva torturii si altor tratamente sau pedepse crude, inumane ori degradante. Ce ar insemna acest lucru? Ca vom auzi de mai putine cazuri socante de tortura? Ca nu ne va mai condamna CEDO la acest capitol? Ca vom revedea in general atitudinea fata de aceasta metoda feodala de obtinere a marturiilor? Posibil.

Primele actiuni, ce urmeaza a fi intreprinse, pentru a combate acest fenomen, s-au conturat in cadrul conferintei din 17-18 noiembrie curent “Realizarea de catre Republica Moldova a prevederilor Protocolului Optional la Conventia ONU impotriva torturii si altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante”. Gazda actiunii a fost Sala de presa a Complexului hotelier “Codru” din str. 31 august a.1989 nr. 127, mun. Chisinau.

Initiat de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa in parteneriat cu Institutul de Reforme Penale si Amnesty International Moldova forumul a discutat modalitatile de elaborare a unei strategii nationale, privind implementarea Protocolului respectiv. Atit expertii nationali cit si cei internationali, prezenti la conferinta au opinat faptul, ca in secolul XXI in lumea aceasta nu mai e loc pentru tortura. Aceasta “buba pe pielea societatii” se cere a fi tratata in cel mai urgent mod. O raminere in urma la acest capitol ne plaseaza in lumea subdezvoltata. In schimb, realizat cu succes, programul ar valida intr-o masura sau alta pretentiile noastre europene.