Procurori anti-tortura in toate raioanele republicii

Procurorul General, dl Valeriu Zubco a semnat un ordin, prin care, a dispus ca in toate procuraturile teritoriale si specializate din republica sa fie desemnat cite un procuror responsabil de investigarea cazurilor de tortura, tratament degradant si inuman.
Acesti procurori, potrivit Procurorului General, vor fi numiti in cadrul fiecarei procuraturi teritoriale si specializate, inclusiv din rindurile celor care au fost responsabili de verificarea respectarii legislatiei in izolatoare sau penitenciarele din regiune.

In sarcina acestor procurori va fi pusa examinarea sesizarilor si efectuarii urmaririi penale pe cauzele penale ce tin de:
- constringerea de a face declaratii,
- tortura
- depasirea atributiilor de serviciu insotita de aplicarea violentei, torturii sau actiuni care injosesc demnitatea partii vatamate
- acte de violenta savirsite asupra militarului

Concomitent, procurorii responsabili de investigarea cazurilor de tortura, tratament degradant si inuman, nu vor mai fi implicati in activitati care au tangenta cu activitatea colaboratorilor subdiviziunilor teritoriale ale MAI si CCCEC, astfel incit sa le fie asigurata independenta.

Odata cu aprobarea noii structuri a Procuraturii Generale, in cadrul institutiei a fost creata in premiera Sectia combatere tortura, care va coordona activitatea in domeniu la nivel republican.

Formarea respectivei subdiviziuni se incadreaza in activitatea de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si raspunde necesitatii timpului.

Domnul Valeriu Zubco, a mai precizat ca aceasta activitate reprezinta una dintre principalele prioritati pentru Procuratura Republicii Moldova. Fenomenul torturii deja de mult timp s-a aflat in vizorul Procuraturii, insa necesitatea crearii unei sectii specializate anume in investigarea tratamentelor inumane si degradante s-a accentuat dupa evenimentele din 7 aprilie 2009, a mai adaugat Procurorul General.

Prin urmare, Sectia combatere tortura va monitoriza acest segment al activitatii la nivelul procuraturilor teritoriale si va fi controlata direct de Procurorul General. Concomitent, la indicatia conducerii institutiei sectia va exercita nemijlocit urmarirea penala pe anumite cazuri de tortura.

http://procuratura.md/md/newslst/1211/1/3675/