Procurorii au participat la un seminar de informare privind simplificarea procesului penal

Modalitatile de aplicare a institutiei impacarii, medierii si acordului de recunoastere a vinovatiei au fost puse in discutie la seminarul organizat de Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Centrul de cercetari stiintifice in domeniul asigurarii ordinii de drept pe 19 mai 2006.

La acest semianr a participat si un expert din Polonia - Krzysztof Pawlowski, care a prezentat experienta poloneza in domeniul aplicarii medierii in cauzele penale.

La seminarul privind simplificarea procesului penal au participat reprezentanti din Procuratura Generala, Procuratura mun. Chisinau, Procuraturile sectoriale ale mun. Chisinau, Curtea Suprema de Justitie cit si colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne.

Principalele teme puse in discutie au fost aplicabilitatea medierii in cazurile pasibile de impacare, admisibilitatea medierii si limitele acesteia, precum si problemele cu care se confrunta prpcurorii in procesul de aplicare a institutiei acordului de recunoastere a vinovatiei.

Astfel pina la data de 05.05.2006 în cadrul Centrului de Mediere din cadrul Institutului de Reforme Penale au fost mediate 45 de cazuri dintre care 31 s-au soldat cu semnarea acordurilor de impacare. Consecintele juridice a acestor acorduri de impacare au fost fie incetarea urmaririi penale fie ca si circumstanta atenuanta.

In cadrul discutiilor a fost pus in dezbateri si proiectul de lege cu privire la mediere si unele aspecte procedurale care creeaza mici impiedimente in aplicarea medierii pe intreg teritoriu al Republicii Moldova. Astfel, toti participantii au fost de parerea ca implementarea medierii trebuie facuta pe etape, insotita de o campanie de informare atit in rindul reprezentantilor comunitatii juridice, cit si pentru opinia publica.

In ceea ce priveste acordul de recunoastere a vinovatiei D-nul Didic, Seful Centrului de pregatire a cadrelor procuraturii, a prezentat datele statistice privind aplicarea acordului de recunoastere a vinovatiei si problemele cu care se confrunta procurorii in acest proces.

Astfel cel mai mult aplicarea acordului de recunoastere a vinovatiei se intilneste in r-nul Ungheni, si se simte o diferenta foarte mare intre regiunea nordica si sudica a Republicii Moldova, prevalind raioanele din nordul Republicii Moldova.

Importanta acestui seminar consta in aceea ca prin aplicarea in practica atit a institutiei impacarii, medierii si acordului de recunoastere a vinovatiei va fi simplificat procesul penal si lucrul colaboratorilor organelor de drept va fi axat pe cazurile complexe.