Curriculum pentru instruire continuă a avocaților "Justiţie prietenoasă Copiilor"

Indiferent de faptul dacă copilul implicat în sistemul de justiție este în conflict cu legea, martor sau victimă a infracțiunii, el trebuie tratat cu demnitate, grijă, sensibilitate, echitate și respect în cadrul oricărei proceduri sau caz, cu o atenție deosebită pentru situația lui personală, bunăstarea și necesitățile specifice, și cu un respect deplin pentru integritatea sa fizică și psihologică. Acest tratament trebuie să îi fie oferit, indiferent de modul în care a intrat în contact cu procese judiciare sau non-judiciare sau alte intervenții și indiferent de statutul său legal și capacitate în orice procedură sau caz. Cazurile cu participarea copiilor trebuie să fie gestionate în medii non-intimidante și sensibile pentru copii.

Avocatul are un rol distinct în asigurarea respectării tuturor acestor exigențe, eforturile avocatului în cazurile
date urmând să fie orientate spre:

  • identificarea circumstanțelor care exclud sau pot duce la încetarea procesului penal și argumentarea juridică a aplicării soluțiilor în asemenea situații;
  • contestarea și verificarea învinuirii și identificarea împrejurărilor care diminuează gravitatea acuzării;
  • protejarea drepturilor personale și a intereselor legale ale copilului, precum și înlăturarea sau reducerea
    limitărilor generate de aplicarea măsurilor de constrângere procesual-penale;
  • identificarea măsurilor care ar asigura protecția copilului, inclusiv promovarea unei abordări de intervenție minimă la oricare dintre etapele în
    care copii intră în atenția autorităților din sistemul de justiție, folosind căi extrajudiciare.


Exercitarea efectivă a acestui rol important al avocatului implică anumite cunoștințe, abilitați dar și atitudini. Un asemenea set de competențe poate fi asigurat doar printr-o perfecționare profesională continuă. Pentru a asigura un proces coerent și un traseu educațional eficient al instruirii continue, a fost elaborat prezentul curriculum de instruire a avocaților care acordă asistența juridică garantată de stat în cauzele cu implicarea copiilor.

Prezentul Curriculum este elaborat în cadrul proiectului „O mai bună protecție și suport pentru copiii din sistemul de justiție. Dejudiciarizarea cauzelor penale în care sunt implicați copiii” în parteneriat cu Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, fiind realizat cu suportul financiar al Reprezentanței UNICEF în Moldova.
Curriculum pentru instruirea continuă a avocaţilor "Justiţie prietenoasă Copiilor"