4 clinici juridice din țară reunite pentru a pune in discuție instruirea clinică in sistemul de pregătire al viitorilor juriști

In acest sens, reprezentanții clinicilor juridice: profesori-tutori, precum si studenți, au pus in discuție aspecte privind activitatea clinicilor juridice, fiind si o oportunitate de schimb de experiență si bune practici intre aceștia.
Clinicile juridice participante la Atelier au fost din cadrul următoarelor instituții de învățământ superioare:
• Universitatea de Stat din Moldova,
• Universitatea de stat „Alecu Russo” din Bălți
• Universitatea de stat din Comrat
• Universitatea de studii politice si economice europene “Constantin Stere”
In cadrul atelierului au fost puse in discuție programele actuale de instruire clinică, conceptul de instruire clinică, conținutul si metodologia utilizată in cadrul cursului de instruire clinică, precum si organizarea internă a unei clinici juridice.
Printre dificultățile întâlnite in activitatea unei clinici juridice au fost evidențiate: lipsa resurselor financiare, lipsa motivării profesorilor-tutori, schimbul conducerii universității/facultății astfel că se necesită o convingere/argumentare a noii conduceri privind utilitatea si necesitatea menținerii clinicii juridice.
La momentul actual o clinică juridică activă se menține pe entuziasmul si activitatea pro-bono a profesorilor-tutori, care din resursele modeste umane si financiare reușesc sa mențină activitatea clinicii juridice. Totuși, un aspect indispensabil in crearea unei clinici juridice si menținerea acesteia, cu toate elementele cheie care o definesc, necesită o atenție sporită din partea factorilor de decizie.
Discuțiile au avut loc in cadrul atelierului de lucru desfăşurat în cadrul proiectului “Promovarea instruirii clinice în sistemul de pregătire a viitorilor jurişti”, coordonat de Olga Rabei-Secrieru în pachetul de programe ale Institutului de Reforme Penale şi implementat cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.




