Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Cimișlia.

Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Cimișlia. Pe parcursul a două zile (13 și 14 august 2020), reprezentanții şi exponenţii administrației publice locale, judecători, procurori, avocați, societatea civilă etc., au participat la sesiuni teoretice și practice, cu scopul inițierii actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Cimișlia, eveniment organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP).

Conform grupurilor de lucru, printre cele mai vulnerabilie și marginalizate persoane din raionul Cimișlia se enumeră persoanele în etate, victimele violenței în familie, persoanele cu dizabilități, adolescenții orfani sau cei nesupravegheați și persoanele eliberate din detenție. În cadrul discuțiilor, șefa Biroului de Probațiune, Parascovia Mocanu, a relatat următoarele: „Avem un caz al unei persoane fără un picior. Noi ne deplasăm dese ori la domiciliu, dar uneori are nevoie să se deplaseze și la alte instituții ale statului. El de fiecare dată pentru a pleca la spital trebuie să i-a un taxi. Având grad de dizabilitate, vă imaginați ce venit are. Unii nu au grad de dizabilitate bine definit și nu pot beneficia de o pensie de dizabilitate. Multe persoane nici nu cunosc că există așa ceva sau nu știu unde și cum să se adreseze”.

Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Cimișlia. În cadrul sesiunilor practice au fost identificate punctele forte și vulnerabile în procesul de interacțiune dintre actorii comunitari din domeniul justiție și domeniile conexe în procesul de oferire a asistenței. Astfel, participanții au discutat despre practici pozitive și dificultățile întâlnite. „Am avut situații că nu găseam specialist în limbajul mimico-gestual. Găsisem o doamnă în secția de asistență socială care cunoaște cât de cât acest limbaj. Ne-am descurcat la început, însă ulterior dumneaei a spus că nu are dreptul să participe în instanță și a apărut necesitatea de a găsi un specialist de la Chișinău. Din câte am înțeles, astfel de specialiști sunt foarte puțini, însă foarte solicitați”, a menționat procurorul Marcel Bojinov.

O altă activitate a fost prezentarea unei cercetări, care a avut drept scop înțelegerea experienței cetățenilor în interacțiunea cu instituții din domeniul justiției, identificarea necesităților organelor de drept în lucrul cu grupurile vulnerabile și înțelegerea barierelor de acces la justiție pentru grupurile vulnerabile. Sesiunea s-a finalizat cu discuții despre metodele de lucru, sarcinile și obiectivele instituțiilor implicate în cadrul proiectului. Ulterior, a fost stabilită prima ședință a Platformei Dialog pentru Justiție în raionul Cimișlia, unde se va discuta Programul de capacitare a membrilor Platformei.

Inițierea actorilor comunitari privind Platforma de Dialog în vederea consolidării eficienței și accesului la justiție în raionul Cimișlia. Atelierul de lucru a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. Proiectul implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu IRP și INVENTO, cu suportul financiar al Suediei. Ateliere similare sunt organizate pe parcursul lunii august și în regiunile Soroca, Criuleni și Comrat.