Reforma justitiei sau a mentalitatii oamenilor?

Asistam deseori in mod direct sau prin intermediul presei la intimplari cu politisti care se comporta inadecvat. Fie intervin cu o forta nejustificata in unele cazuri, fie stau de-o parte sau nu stiu ce sa faca in alte cazuri. Denota asta o confuzie in legatura cu rostul pe care-l au in societate, o idee neclara sau gresita a statutului unui politist? Ar trebui deci gasit un sistem care sa-i faca sa inteleaga rspunderea pe care o au fata de cetateni?

La aceste intrebari au raspuns Igor Dolea – directorul Institutului de Reforme Penale, Gheorghe Amihalachioaie – Seful Baroului de avocati din RM si Ivan Cucu – avocat parlamentar. Vineri 12 octombrie pe platoul de filmari a Talk-showului “Buna seara cu Mircea Surdu” a fost discutata unul dintre cel mai actual subiect: increderea oamenilor in politia locala. Si toate nu din auzite ci pe baza unui caz real.

Eroul principal al emisiunii a fost un tinar care a avut de suferit mai mult decit prevede legea. In perioada retinerii a fost torturat de catre politisti si nu i s-a oferit posibilitatea de a-si informa familia despre cele intimplate. Ca urmare tinarul s-a ales cu piciorul fracturat si grad de invaliditate. Acesta nu este un caz exceptional. Puterea nelimitata corupe in mod nelimitat… “De multe ori ne ciocnim cu dosare intentate impotriva politistilor”, ne-a marturit Gheorghe Amihalachioaie. Totusi nu generalizam, politia s-a schimbat evident fata de perioada de dinainte de 1990.

“Se observ o serie de schimbari institutionale, de tipul politiei comunitare si altele. Dar cred ca scopul trebuie sa fie ca politia sa devina destinata in primul rind protectiei cetatenilor si nu a institutiilor sau a demnitarilor” a comentat Igor Dolea. Altceva este idea mentalitatii populatiei, a educatiei. Dupa parerea Dlui. Cucu oamenii constient nu se adreseaza politiei – este ultimul organ de drept la care apeleaza acestea. “Avem nevoie de reforme nu numai in domeniul justitiei ci si in ceea ce priveste atitudinea oamenilor fata de politie”.