Procurorii, judecătorii, avocații și ofițerii de urmărire penală din Republica Moldova vor avea la dispoziție un nou instrument de aplicare a medierii penale

Procurorii, judecătorii, avocații și ofițerii de urmărire penală din Republica Moldova vor avea la dispoziție un nou instrument de aplicare a medierii penale Experții Institutului de Reforme Penale au elaborat un ghid destinat practicienilor din domeniul justiției, care va fi un instrument de lucru privind modalitatea aplicării de către aceștia a medierii penale.

Acesta conține bazele normative ce reglementează procesul de mediere în Republica Moldova și vizează diverse aspecte ale medierii penale, precum: etapele procesului de mediere; participanții la mediere; infracțiunile în care reconcilierea prin mediere va elimina răspunderea penală; scopul medierii în alte tipuri de infracțiuni; informațiile furnizate mediatorului în cazurile penale; procesul de mediere în cazul persoanei arestate sau reținute; particularitățile procedurii de mediere în cazurile care implică minori ș.a.

Ghidul a fost elaborat în limba română și limba rusă și este disponibil pe pagina web a IRP. Pe lângă ofițerii de urmărire, procurorii, judecătorii și avocații, acesta poate fi consultat și de alte persoane interesate de modalitatea aplicării medierii penale în Republica Moldova.

Amintim că elaborarea acestui document de suport este doar una dintre acțiunile realizate de IRP și Consiliul de Mediere în scopul îmbunătățirii mecanismului de aplicare a medierii penale în Republica Moldova. Anul trecut, pentru practicienii din domeniul justiției, au fost organizate 3 ateliere de instruire în domeniul medierii penale, iar pentru mediatori, a fost organizat în premieră un curs specializat de instruire continuă privind aplicarea medierii în cauzele penale.

Acest ghid a fost elaborat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în parteneriat cu Consiliul de Mediere în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de aplicare a medierii penale în Republica Moldova”, implementat de Institutul de Reforme Penale (IRP) cu sprijinul Programului Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” finantat de Guvernul Norvegiei, componenta 1.